Kolmo Vysočinou 2018

02.06.2018

V sobotu 2. června proběhl za krásného počasí další ročník brodského cyklistického orienťáku Kolmo Vysočinou. Zúčastnilo se ho 28 družstev tvořených 110 závodníky. Kolmo Vysočinou má start i cíl na hřišti ve Svatém Kříži. Pro koho je závod určen a v čem spočívá, objasňují organizátoři Petr Holý a Vítek Vodrážka: "Chtěli jsme připravit soutěž, na které se jednak můžou blýsknout vášniví cyklisté, ale zároveň si na své přijdou i rodiny s dětmi nebo rekreační jezdci. Za vzor jsme si vzali Cyklotrek - velmi podobnou akci, která probíhá ve Mšeně, a na kterou pravidelně jezdíme.


Soutěžit nemůže jednotlivec, musí se přihlásit dvou až šestičlenná skupinka cyklistů. Už při přihlašování se členové skupiny rozhodnou, jestli chtějí jet na čas nebo se chtějí jen projet po hezkých zákoutích a o počet nasbíraných bodů jim nejde. Podle toho zvolí kategorii Blesků nebo Pohodářů. Na startu účastníci dostanou mapové podklady, informaci ke stanovištím, soutěžní kartu a šifru k bonusovému stanovišti. Stanovišť je kolem třiceti, mají různou bodovou hodnotu a některé z nich tvoří prémiové série, třeba letos se kompletovaly památníky, hrady a zámky, potoky a kapličky. Soutěžící si utvoří svoji vlastní trasu, na kterou si troufnou."


Stanoviště v terénu najdete podle nějakého výrazného objektu, od kterého je v určitém azimutu zaměřeno místo se schovanými kleštičkami, kterými se proštípne kontrolní karta. Nalézt kleště nemusí být vždy úplně jednoduché. Tentokrát účastníci museli pro jedny lézt po provazovém žebříku na strom, jiné byly uprostřed potoka. Pro děti bylo velkou atrakcí dostat se ke kleštím na ostrově na rybníku u Vysoké. V podkladech byl uveden kód od zámku, kterým byla zamčena loďka na břehu.

Závod se konal již popáté, ale pořadatelé vymýšlí stále nová stanoviště. "Samotné nás překvapilo, kolik krásných míst v okolí Brodu máme, kolik silniček a stezek. Každý rok okruh posunujeme, ale rozsah zůstává podobný. V loňském roce se poprvé v historii závodu jedné skupině podařilo objet všechna stanoviště. Ujeli 78 kilometrů a nastoupali asi 1300 metrů. Letos jsme celou proštípanou soutěžní kartu bohužel v cíli neviděli.

Rodiny s dětmi se většinou hlásí do kategorie Pohodářů. V této kategorii o vítězi rozhoduje los, ale všechny děti dostaly v cíli čokoládovou medaili a další sladké odměny. Je zajímavé, k jakým výkonům se děti při objíždění stanovišť vybičují, předškolní ujedou i 40 kilometrů. Loni byly nejmladšímu účastníkovi necelé dva roky. Ten ovšem nešlapal, ale pohodlně se vezl v sedačce."

Po závodě čekalo na všechny občerstvení, při kterém se probíraly zážitky z cesty. Více se o Kolmo Vysočinou 2018 dozvíte na webových stránkách www.kolmovysocinou.cz, na kterých jsou uvedena podrobná pravidla i kompletní letošní výsledky.