NOVINKY        ... A STAŘINKY

(KLIKNUTÍM NA OBRÁZEK ZOBRAZÍTE CELÝ ČLÁNEK)

Prosíme o pomoc s letošní etapou obnovy kostela svaté Kateřiny. Schází nám 170 000.- abychom letos dokončili celý krov nad lodí kostela. Finance zasílejte na transparentní účet veřejné sbírky nebo nás kontaktujte.

Dnes jsme předali historický zvon "Svatý Florián" z kostela svaté Kateřiny do zručných rukou zvonaře Michala Votruby. Pod jeho dohledem projde zvon restaurováním, dostane nové srdce i závěs. Na fotce dole si můžete prohlédnout, v jakém stavu byl zvon, když jsme jej sundali z věže. Naštěstí na sundání počkal a nespadl z těch shnilých trámů sám.

Dnes jsme společně s hráči geocachingu uklidili 6 km úsek po obou stranách silnice na Jihlavu z Brodu až na kopec u Květnova. I přes ošklivé počasí nám přišlo pomoci na 20 ochotných sběračů, kteří pečlivě vysbírali velký nepořádek po neukázněných řidičích. Děkujeme!

Pozorný kolemjdoucí nepřehlédne obnovená vitrážová okna kostela svaté Kateřiny, která postupně restauruje Jana Gajdošová z Houkova. Díky její šikovnosti vypadají jako úplně nová.

Dnes bylo na pokladně městského úřadu rozpečetěno všech 13 sbírkových pokladniček. Ukrývaly úctyhodných 17 151 Kč, které vložíme na transparentní účet. Všem dárcům ze srdce děkujeme. Pokladničky budou znovu zapečetěny a rozmístěny u ochotných lidí po celém Brodě.

17. listopadu jsme pro návštěvníky brodského Trhu řemesel připravili prodejní stánek. Koupí předmětů mohli podpořit opravy na kostele svaté Kateřiny a též ostatní činnosti Spolku Epigram.

Aniž by to většina broďáků vůbec tušila, 11. listopadu proběhla v našem městě jedna z největších letošní geocachingových akcí. Díky nadlidskému nasazení hlavního organizátora, Matina Pluhaře šlo vše velmi hladce a Brod se po celý víkend hemžil stovkami účastníků velmi oblíbené orientační hry.

Od soboty 16. října si návštěvníci Vlkovska mohou odpočinout na lavičkách u Andělského kříže, který byl slavnostně požehnán za přítomnosti děkana Oldřicha Kučery a jáhna Petra Trefila. Neutěšená zarostlá plocha staré násypky bývalého lomu se proměnila v roztomilé zákoutí pro všechny. Děkujeme dárkyni, která projekt financovala, Nadaci Via a České...

16. září v 10 hodin bude slavnostně odhalen a požehnán Andělský kříž ve Vlkovsku. Nachází se na místě staré násypky, proti bývalému lomu.

Nevzdáváme se a i na příští rok žádá pro Kateřinu brodská farnost ministerstvo kultury o podporu z Programu záchrany architektonického dědictví. Je to již potřetí. Spolek Epigram pomohl s tiskem a kompletací rozsáhlé dokumentace. Pro Kateřinu by to znamenalo opravdu velkou pomoc, která by realizaci záchrany památky výrazně posunula.

11. září 2021 se do chodeb, které jsme v rámci oslav narození Karla Havlíčka otevřeli, přišlo podívat přes 220 návštěvníků z blízka i zdaleka.

11. září od 13 do 18 hodin budete mít opět možnost navštívit nejdelší úsek brodského podzemí. Spolek Epigram zpřístupní část chodeb pod Havlíčkovým náměstím. Vstup bude ze zadního traktu domu čp. 54 na náměstí (Lékárna na náměstí). Dostanete se tam z Havlíčkovy uličky, pokud půjdete od náměstí, tak se dáte hned doleva. S sebou si vezměte vhodné...